ניהול פרויקטים, תכנון
רוצים שינוי? יש אלטרנטיבה לשיטת הניהול בענף הבנייה
יש האלטרנטיבה לשיטת הניהול בענף הבנייה, הכירו את ה-Lean Construction
זה בידיים שלכם, ההזדמנות לשנות את חוקי המשחק! אפשר לקצר את משך זמן הבנייה וגם לעמוד בתקציב, אפשר לצמצם באופן משמעותי את ההפתעות והחריגים, האתגרים בענף הבנייה אינם גזירת גורל. אפשר גם אחרת!
כל מי שנמצא בענף הבנייה מכיר מקרוב את אתגריו. צוותי הניהול מתמודדים באופן יום יומי עם צורך: לשלוט במידע הזורם, לתאם בין כל הגורמים, להבין תמונת מצב עדכנית של תכנון מול ביצוע, לנהל את ההפתעות כדוגמת עבודות חוזרות המבוצעות באתר עקב בעיות איכות או עבודות חוזרות כי אין התאמה לתכנון, או התכנון לא ישים ולכן נדרש למצוא פתרונות יצירתיים, חיפוש מתמיד אחר חומר הדרוש לעבודה ומציאת החומר רק כדי לגלות שהוא לא מתאים, המתנות רבות כי אין אישורים, כי פעילות מקדימה לא הסתיימה, כי החומר לא הגיע…. והרשימה עוד ארוכה.
הכירו את מתודולוגיית הניהול למצוינות – בנייה רזה או, כפי שהיא מוכרת באנגלית, lean construction המאפשרת עמידה ואף קיצור לוחות זמנים, הגדלת הפריון על ידי צמצום בזבוזים והגברת האיכות והבטיחות.
הכל התחיל בתעשייה
בנייה רזה מבוססת על מתודולוגיית ‘ניהול רזה’ (Lean management) שפותחה על ידי חברת טויוטה אחרי מלחמת העולם השנייה. מטרת המתודולוגיה פשוטה: התייעלות. יצירת ערך ללקוח על ידי צמצום בזבוזים ובכך לייצר שיפור והתייעלות. עם השנים, המתודולוגיה שולבה ברצפות הייצור המובילות בעולם. למעשה אין תעשייה שבה ייצור רזה ומצוינות תפעולית אינם מושגים מוכרים, שאותם כל מפעל מנסה להטמיע.
זה המצב בעולם הייצור. אבל מה עם עולם הבנייה? נכון, יש הבדלים משמעותיים בין ייצור ובנייה: ענף הבנייה פחות מחזורי. כל בניין נבנה רק פעם אחת, בניגוד לתעשייה שמייצרת שוב ושוב את אותו המוצר וענף הבנייה עובד בגישה פרויקטלית. עדיין, יש דרכים רבות בהן עקרונות ה-Lean רלוונטיים לעולם הבנייה. החל משנת 2000, Lean Construction הפך לפופולרי בעולם, כשבין המדינות המובילות ביישום עקרונותיה נמצאות ארה”ב, קנדה, גרמניה ובריטניה. בארץ, החלו לאמץ את הגישה, רק בשנים האחרונות.
מי מרוויח מבנייה רזה
גישת ה-Lean Construction משתלמת לא רק לקבלנים, אלא גם ליזמים. לענף הבנייה בארץ יש אתגרים רבים שמשפיעים באופן ישיר על הזמן הלא פרודוקטיבי באתר הבנייה. מחקרים בארץ ובעולם מראים כי הזמן הזה הבזבוזים על יותר מ-50 אחוזים, ורק 54 אחוזים מהפעולות שמנהלי העבודה התחייבו לעשות – אכן מתבצעות בפועל. חסר ניהולי בחברה הקבלנית משפיע על איכות העבודה על הבטיחות וגם על המשכיות החברה, כבר ראינו יזמים שנאלצים להחליף חברות קבלניות באמצע הפרויקט וכל אלו משפיעות באופן ישיר על שורת הרווח של הקבלן של היזם שנובע בעיקר על האנרגיה והזמן שמוציאים במהלך הפרויקט לניהול המשברים. לא חייבים לסיים פרויקט בינוי מותשים ומופסדים!
יישום עקרונות ה-Lean construction פותר את בעיות הבזבוזים. יזמים שבוחרים לאמץ את הגישה מגלים שזמני תהליכי הבנייה התקצרו, האיכות השתפרה, הם משיגים שליטה טובה יותר בתקציב ובלוחות הזמנים, עלויות המלאי יורדות, התיאום והתקשורת בין הקבלנים משתפרת, הבטיחות גוברת. בשורה התחתונה, כל השותפים העוסקים בפרויקט – היזמים והקבלנים – מרוויחים יותר כסף בפרויקט שלהם ומשאבי הניהול מופנים לתכנון אסטרטגי להגדלת והתרחבות החברה.
מאיפה מתחילים?
ראשית הטמעת מתודולוגיית ניהול למצוינות מצריכה הבנה שאפשר לעשות דברים אחרת. אם התרגלנו לעשות דברים בצורה מסוימת צריך לאמץ גישה חדשה של פתיחות לשינויים ורצון להשתפר באופן מתמיד, כדי לייצר שינוי בר קיימא צריך, בנוסף להטמעת הכלים להטמיע דפוסי חשיבה, להוביל שינוי תרבותי. אימוץ דפוס חשיבה כזה צריך להתחיל מלמעלה, בכך תהפכו את הפרויקט שלכם לפרויקט שחותר למצוינות תפעולית.
בשיטה קיימים כלים שעוזרים לנו לעשות שינוי באופן שיטתי ומתודולוגי. כלי אחד כזה הוא Last Planner System® המשמש לתכנון העבודה באתר והבקרה על התקדמות העבודה.
מדובר בתהליך תכנון משותף שמביא לתיאום טוב יותר בין כל הקבלנים ואנשי המקצוע המעורבים בפרויקט. LPS, כפי שהוא מכונה בעולם הבנייה, הוא מערכת תכנון, פיקוח ובקרה המקבצת יחד את כל חברי הצוות כדי לתכנן כיצד ומתי העבודה צריכה להיעשות. תכנון כל מטלה הופך מפורט יותר ככל שזמן הביצוע שלה מתקרב. LPS מסייע להשגת זרימה של העבודה, בונה אמון ושיתוף פעולה בין חברי הצוות, ומעלה את מהימנות התכנון.
גישת ה-Lean construction מציבה במרכז את זרימת העבודה באתר מתמקדת בפעילויות המייצרות ערך ללקוח תוך הבנה שתמיד יש לאן לשאוף ולהשתפר.
אהבתם?
קבלו את התכנים שלנו ישירות לתיבת המייל
זאת תחילה של ידידות מופלאה (:
ממש בקרוב נתחיל לשלוח לך תכנים, נתראה באינבוקס!