ייעוץ ניהולי
הכלכלה הדיגיטלית תרכך את עוצמת המכה של הקורונה
המשבר העולמי שינה את הכלכלה והביא אלינו הזדמנויות חדשות: ערוצים דיגיטליים שיאפשרו את ההמשכיות העסקית, יפחיתו עלויות ויספקו חווית לקוח טובה יותר
אי שם, סטודנטית בהאנוי שבווייטנאם מתחברת לשיעור כימיה שמתקיים באוניברסיטת ניו-יורק; לקוח טורקי צורך שירותים מחברה אמריקאית שמרכז שירות הלקוחות שלה יושב בהודו וחברת אנרגיה בינלאומית מתקינה אלפי חיישנים על בארות הנפט באזור המפרץ הפרסי כדי לפקח על הייצור מרחוק.
כלכלות, חברות, תרבויות ותנועות פוליטיות בעולם משולבות זו בזו היום יותר מתמיד, וזו גם אחת הסיבות שלהתפשטות נגיף קורונה יש השפעה כלכלית מיידית, הרסנית וכה משמעותית. כאשר מחפשים את מי להאשים, רוב האצבעות מופנות תחילה לסין, אך ככל שהזמן עובר סין מחלימה ומשתקמת, והאצבע מופנית גם לגלובליזציה.
בתקופה זו נשמעים קולות המציעים לבצע חשיבה מחודשת לשאלה עד כמה גלובליים, דיגיטליים ומחוברים עלינו להיות. יש מי שטוענים שאלמלא העולם היה קשור כל כך ותלוי מאוד בספקים גדולים של שירותים ומוצרים, היה קל יותר למנוע או להקטין במידה רבה את ההשפעות המשמעותיות של המגפה. מנגד, יש הסוברים שהעולם הדיגיטלי הוא זה שדווקא ירכך את עצמת המכה של הנגיף, משום שהכלכלה הדיגיטלית והשחקנים הרבים שתומכים בה מאפשרים להצגה להימשך. הכלכלה הדיגיטלית עוזרת לארגונים, עובדים וצרכנים להמשיך לקיים אינטראקציה ולעשות עסקים גם כשהנגיף ממשיך להתפשט. בתוך ימים ספורים כמעט כל תהליך שניתן לבצעו בצורה דיגיטלית יכול להפוך לווירטואלי: משיחת וידיאו שמאפשרת דיון רב משתתפים, דרך שירותים קליניים המאפשרים אבחון וטיפול מרחוק ועד הבורסה בניו יורק שסגרה את רצפת המסחר ועברה למסחר אלקטרוני.
התפשטות נגיף הקורונה גורמת לאנשים בכל העולם לשהות בהסגר לתקופות ממושכות, ובמקביל, הגבולות הבינלאומיים סגורים מאחר וממשלות ברחבי העולם עושות מאמצים להפסיק את התפשטותה של המגיפה. מצב זה משפיע על יכולתם של ארגונים לפעול, וכאשר הארגון איננו דיגיטלי ומבוסס על אינטראקציה של פנים מול פנים – ההשלכות עלולות להיות בלתי הפיכות. הכלכלה הדיגיטלית מאפשרת המשכיות עסקית בתחומים רבים:
שירותים ומסחר
שירותים מקוונים – גופי ממשל, תרבות, בריאות וגופים עסקיים רבים מציעים מגוון שירותים באמצעות האינטרנט. מתן שירות באופן מקוון מאפשר להגביל את האינטראקציה הפיזית ולשמור על רמת שירות בזמן התפשטות הנגיף.
מסחר אלקטרוני – הגברת הפעילות הדיגיטלית ברשת מאפשרת לעסקים רבים לשמור על הגחלת ולשמר מכירות. עסקים שמשכילים לנצל את המדיה ויכולות השיווק והמכירה באונליין יישארו תחרותיים ויגבירו את הסיכויים שלהם לשרוד.
תקשורת
עבודה ולמידה מרחוק – על מנת ליצור אינטראקציה בזמן אמת גם כאשר לא חולקים קורת גג משותפת, אפליקציות דוגמת Slack, Zoom ו- Microsoft Teams משמשות לארח פגישות עסקיות, כיתות וירטואליות ואפילו שירותי כנסיות.
כנסים ואירועים וירטואליים – בעזרת מגוון פלטפורמות דיגיטליות ניתן להציג במרחב הווירטואלי תערוכות, ועידות, מפגשי קהילות, הרצאות, הופעות, ירידי תעסוקה ועוד. לעיתים האירוע מתקיים במרחב הפיזי ומוצג גם במרחב הווירטואלי ולעיתים פלטפורמות אלה יוצרות אירוע שלא התקיים כלל במרחב הפיזי.
תעשייה חכמה
רובוטיקה וניתוח מידע בזמן אמת – בתהליך ייצור, משימות חוזרות ומורכבות מבוצעות על ידי רובוטים העובדים לצד עובדי הייצור. כתוצאה מכך ובשילוב מערכת מידע שמבצעת אופטימיזציה של חומרי הגלם בתהליך, כמות עובדי הייצור קטנה והם מבלים פחות זמן בהמתנה לחומרי גלם. כמו כן, ניתוח מידע בזמן אמת ובקרת תהליכים מתקדמת מאפשרים זיהוי מידי של תקלות איכות תוך צמצום rework ו- scrap בתהליך.
שימוש בחיישנים (סנסורים) למדידה ובקרה – מפעלים משתמשים בחיישנים כדי לחזות ולדווח על מצבן וביצועיהן של מכונות. אחד השימושים הבולטים לכך הוא ביצוע תחזוקה מונעת שמטרתה היא צמצום מקרים של השבתה לא מתוכננת בקו הייצור. כתוצאה משימוש בחיישנים, סימנים מוקדמים לבעיות מתגלים ומתוקנים, משאבי התחזוקה מופנים לאזורים שיש בהם הכי הרבה צורך וזמינות המכונות גדלה.
ניתוח נתונים וזיהוי מגמות
ההתקדמות הטכנולוגית בענף הבריאות מספקת כלים רבים לניהול המשבר ולמניעת התפשטות המחלה. דוגמא לכך היא חברת BlueDot הקנדית אשר משתמשת בפתרונות בינה מלאכותית כדי לסרוק מידי יום 100,000 מאמרים מקוונים העוסקים בבריאות הציבור ב- 65 שפות שונות. גישה זו היא כה אפקטיבית עד שהחברה הצליחה להתריע בפני לקוחות על נגיף הקורונה לפני שארגון הבריאות העולמי התריע על כך בפני הציבור.
לסיכום, על אף שמגפת הקורונה גרמה לקריסת כלכלות והתמודדות גלובלית לא פשוטה, היא מביאה עמה הזדמנות לחיזוק הערוצים הדיגיטליים בארגון. ערוצים דיגיטליים רובסטיים יאפשרו לארגון להתמודד עם הריחוק החברתי וצמצום זמינות כוח האדם. בעתיד הקרוב שימוש בערוצים אלה יהווה מרכיב מכריע ביכולת ההישרדות של הארגון, ובעתיד הרחוק הארגון ייהנה מעלויות תפעול מופחתות ויספק ללקוחותיו חווית לקוח טובה יותר.
אהבתם?
קבלו את התכנים שלנו ישירות לתיבת המייל
זאת תחילה של ידידות מופלאה (:
ממש בקרוב נתחיל לשלוח לך תכנים, נתראה באינבוקס!